ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ

Σ’ έναν τόπο όπου τόσο οι άνθρωποι όσο και οι ιδέες μετακινούνται από τότε που θα γεννηθούν, δύσκολα θα μπορούσε ποτέ να αγιοποιηθεί ως αξία η σιγουριά της ακινησίας. Η διακίνηση όμως των πραγμάτων επιβάλλει ακόμα μια συστηματική, έμπρακτη και θεωρητική υποστήριξη. Αναφέρομαι βέβαια στα μουσειακά αντικείμενα, τα οποία, ακριβώς όπως οι άνθρωποι, και οι ιδέες, έχουν επίσης ανάγκη από την ελευθερία των διεξόδων μιας περιοδικής φυγής. Από την αλλαγή του κλίματος και των εντυπώσεων που απορροφούν καθημερινά, από την ανανέωση των συντρόφων τους και των συνομιλητών τους. Πιστεύω μάλιστα πως όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία έχουν απόλυτη ανάγκη τις τακτικές θερινές διακοπές, τον καλοκαιρινό ήλιο, τη δροσιά της θάλασσας, τη νησιώτικη παρέα. Σε μέρη προπάντων με εξασφαλισμένη τη φιλική υποδοχή και εγγυημένες τις προδιαγραφές της υψηλής ποιότητας, λ.χ. στο ναξιώτικο πύργο του Μπαζαίου, και στη συντροφιά των ανθρώπων που τον εμψυχώνουν και τον υπηρετούν.

  Άγγελος Δεληβορριάς
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη
Ιούλιος 2001


«Η Νάξος, το νησί με τους πύργους, ο Πύργος Μπαζαίου, η ιστορία του. Μοναστήρι στο παρελθόν, οι μοναχοί, η αλλαγή των εποχών, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, οι καλλιτέχνες του πηλού, η καλλιέργεια της γης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και τα ζώα τους, οι άνθρωποι και ο χώρος τους». Αποδέκτης του χώρου και της κληρονομιάς του, του παραμυθιού της Ενετοκρατίας μέσα στο Αιγαίο, θέλησα ν’ αναζητήσω το σημερινό ανάλογο, με την ουσιαστική αξιοποίηση της παράδοσης κι όχι τη στραμμένη προς τα πίσω αναπαραγωγή της. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο ξεκίνημα από την παρουσίαση της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη και τις εκδηλώσεις πολιτισμού που την πλαισιώνουν. Καλό μας ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

  Γεώργιος-Μάριος Βαζαίος
Οικονομολόγος
Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού ΑΙΩΝ
Ιούλιος 2001


Εν αρχή είναι ο λόγος και ο λόγος είναι ο χώρος. Και ο χώρος γίνεται εικόνα, μουσική, κίνηση, επαφή, ανταλλαγή. Και η ανταλλαγή φέρνει τη φύση, τις φωνές, τους ήχους, τους στίχους, τους τοίχους, τις πέτρες, τα σπίτια, τα σώματα, τους ανθρώπους, τα παιδιά, το παιχνίδι. Σαν παιχνίδι γεννήθηκε η ιδέα του Φεστιβάλ, σαν παιχνίδι αναπτύχθηκε και σαν παιχνίδι πραγματοποιείται τώρα και θα συνεχίζεται εδώ μαζί σας. Ένα παιχνίδι σε πραγματική σκηνή, εκείνη του χρόνου, που φέτος στο ξεκίνημά του αφιερώνεται στον Γιώργο Χειμωνά.

  Στέλιος Κρασανάκης
Ψυχίατρος-Δραματοθεραπευτής-Σκηνοθέτης
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Φεστιβάλ Νάξου
Ιούλιος 2001


back


κάντε κλικ
για μεγέθυνση