ENGLISH
 
     
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2002


21.06.02 - 8.09.02

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ & το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
παρουσιάζουν την έκθεση:
Οι Κυκλάδες από το 17ο έως το 19ο αιώνα


Η παρακμή και αργότερα η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (1453) παρέδωσαν τις Κυκλάδες διαδοχικά στην κυριαρχία των Ενετών, των Φράγκων και των Τούρκων. Ο ελληνικός πληθυσμός τους όμως κατόρθωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα με συνεκτικό κρίκο την ελληνική γλώσσα και την ορθόδοξη θρησκεία. Όταν από τα μέσα του 18ου αιώνα ο ελληνισμός γνωρίζει οικονομική, πνευματική και καλλιτεχνική αναγέννηση, χάρη στις πολιτικές αλλαγές και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, οι Κυκλάδες παρακολουθούν και επηρεάζονται από τις εξελίξεις. Στις καλλιτεχνικές δημιουργίες, που παρουσιάζονται στην κυκλαδική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, αναδεικνύεται η γόνιμη σύνθεση των διαφορετικών πολιτιστικών ρευμάτων, καθώς με αξιοθαύμαστο τρόπο στην παρακαταθήκη της βυζαντινής παράδοσης συνυφαίνονται ισότιμες επιδράσεις από την αισθητική της Ανατολής και της Δύσης. Χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν τα κεντήματα της Νάξου, τα οποία αποπνέουν ευρωπαϊκό ύφος, αφού το νησί – όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του συμπλέγματος – είχε άμεση επαφή με την Ιταλία και κυρίως με τη Βενετία.
Τα κεραμικά, τα ξυλόγλυπτα, τα αντικείμενα μαρμαρογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας συμπληρώνουν το φάσμα της παραδοσιακής χειροτεχνίας, ενώ τη φυσιογνωμία των νησιών αποτυπώνουν οι απόψεις των περιηγητών, που πέρασαν από τις Κυκλάδες αυτή την εποχή.
Επιμέλεια έκθεσης: Μάριος Βαζαίος
Παρασκευή 5.7.02

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους καθηγητές : Άγγελο Δεληβορριά, Βασίλη Σφυρόερα, Στέφανο Ήμελλο – Εγκαίνια της έκθεσης.


Σάββατο 6.7.02

«Θαλασσινά ειδύλλια και κάστρα»,
συναυλία παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, με το συγκρότημα του
Χρήστου Τσιαμούλη.


Παρασκευή 26.7.02

«Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής»
μεταμεσονύχτια συναυλία του Νίκου Ξυδάκη.
Σάββατο 27.7.02

Ρεσιτάλ με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico.
28.7.02

«Η πόλη των αθανάτων…», συναυλία του συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου με τη Σαβίνα Γιαννάτου και το Δώρο Δημοσθένους.


Τρίτη 30.7.02

«Τα μυστικά του κήπου», συναυλία του Νίκου Κυπουργού.
Τραγουδούν: ΛιζέταΚαλημέρη, Δώρος Δημοσθένους.


Τριήμερο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Παρασκευή 2.8.02

Συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη σε μελοποιημένα έργα του συγγραφέα όπως: «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και άλλα.
Σάββατο 3.8.02

Θεατρική παράσταση, με το έργο του συγγραφέα «Γράμμα στον Ορέστη», παραγωγή του Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Κρασανάκη. Θεατρική παράσταση, με το έργο του συγγραφέα «Γράμμα στον Ορέστη», παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξουφρασης ΑΙΩΝ, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Κρασανάκη, με την Εύα Κουκούτση, όπου αξιοποιούνται μέθοδοι και τεχνικές Drama therapy. Χοροθεατρική επεξεργασία Νατάσα Ζούκα.
Κυριακή 4.8.02

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στην οποία συμμετέχουν, ο συγγραφέας, οι καθηγητές Τζίνα Πολίτη, Πλάτων Μαυρομούστακος Δημήτρης Τσατσούλης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης.


Τετάρτη 7.8.02

«Οι ακροβάτες του κήπου», πρώτη προβολή της ταινίας του Χρήστου Δήμα.


Παρασκευή 9.8.02

«Βραδιά Γιώργου Σεφέρη», ομιλητής ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής νεοελληνικών σπουδών, στο πανεπιστήμιο Harvard, απαγγέλλει ο Δημήτρης Καταλειφός. Προβολή της ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου,
«Γιώργος Σεφέρης, ημερολόγια καταστρώματος».
Κυριακή 11.8.02

"Η Ελένη", του Γιάννη Ρίτσου, θεατρική παράσταση με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Βασίλη Παπαβασιλείου.


Διοργάνωση: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΑΙΩΝ” σε συνεργασία με, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ
Υποστήριξη: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Χορηγοί: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, BLUE STAR FERRIES, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, SUBARU MORORS S.A., SUPER MARKET ΑΤΛΑΝΤΙΚ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΟΜΙΛΟΣ ALPHA, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FM