ENGLISH
 
     
 

22o Φεστιβάλ Νάξου

στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού

Το Φεστιβάλ Νάξου είναι η μεγάλη πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες που συνδέει τους μόνιμους κατοίκους και το διεθνές κοινό των επισκεπτών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του πνεύματος και των τεχνών. Οι δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε ιστορικούς χώρους που αγκαλιάζουν, εμπνέουν και αναδεικνύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα.ΤΑΠΙΣΕΡΙ-TAPISSERIE

26/6-2/10/2022 Έκθεση – εικαστική εγκατάσταση

O ιστορικός χώρος του Πύργου Μπαζαίου καθώς και ο εξέχουσας ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, προκειμένου να υποδεχθούν δώδεκα ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης. Οι σύγχρονες υφάνσεις των εικαστικών, συνομιλούν με γνώση και ενδελέχεια με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, ορίζοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους, υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας και συναρπαστικά νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δώδεκα διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου, που συνδέεται απόλυτα με τον αρχιτεκτονικό ιστό και το φυσικό περιβάλλον του Πύργου Μπαζαίου.

Συμμετέχουν: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος

Πύργος Μπαζαίου, από 26 Ιουν. έως 2 Οκτ. 2022

Καθημερινά 10:00-17:00 εκτός Δευτέρας


12/7 LYNN ADIB - MARC BURONFOSSE : THE NEARNESS DUO

Η Lynn Adib από τη Δαμασκό, φωνή και ο Marc Buronfosse από το Παρίσι, κοντραμπάσο, συνθέτουν έναν μελωδικό διάλογο της Ανατολής με τη τζαζ. Ένα ταξίδι από τη Μέση Ανατολή στη Δύση, μέσα από αραβικά τραγούδια και παραδοσιακή μουσική της Συρίας, προσωπικές συνθέσεις που τραγουδιούνται στα αραβικά και συριακά, μέχρι διασκευές των Joni Mitchell και Radiohead και πρότυπα τζαζ κομμάτια που τραγουδιούνται στα αραβικά και αγγλικά. Το ταξίδι τελειώνει με μια σύνθεση της Lynn Adib που τραγουδιέται στα γαλλικά.

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου
26/7 ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Σαβίνα Γιαννάτου και το φωνητικό σύνολο chόrεs συμπράττουν για πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα που συνθέτει την παράδοση, τη σύγχρονη κλασική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό με βασικό μέσο την ανθρώπινη φωνή.

Τα Περάσματα είναι ένα ανθολόγιο έργων που γράφτηκαν από πέντε διαφορετικούς συνθέτες για αυτή την παράσταση, χρησιμοποιώντας όμως για το κάθε ένα, ένα τραγούδι που προϋπήρχε. Ανάμεσα τους, η Κορσικάνικη πολυφωνία και η μουσική της Ισπανικής αναγέννησης, η τραγουδοποιία της Λένας Πλάτωνος και η παράδοση της Σμύρνης των αρχών του 20ου αιώνα ή ο αρχετυπικός Επιτάφιος του Σεικίλου, διασταυρώνονται με υλικά και μέσα που οι συνθέτες του σήμερα οραματίζονται και εφευρίσκουν.

Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός υλικών δοσμένος στην σπουδαία ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου και τις τολμηρές CHόRES παράγει έναν πρωτότυπο ηχητικό κόσμο γεμάτο ευαισθησία και λεπτότητα.

Συντελεστές:

Σαβίνα Γιαννάτου

σύνολο chόrεs:

Γιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Δημητρακοπούλου Γιώτα, Εμμανουηλίδου Μαρίνα, Κατσιμάνη Ναταλία, Ορφανίδη Σίσσυ, Πικιώνη Ινώ,

αρχαϊκή λύρα: Νάνσυ Κλαμπάτσα

κανονάκι: Μαρία Δελαπόρτα

σαντούρι: Ειρήνη Ζούτσου

τσέλο: Σοφία Κατσιούρη

Μαέστρος: Σιμέλα Εμμανουηλίδου

Παραγωγή, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Φεστιβάλ Νάξου.

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου | Είσοδος ελεύθερη
2/8 VOLOSI in concert

Το συγκρότημα VOLOSI ξεκίνησε το 2010 όταν ο σύγχρονος βιολονίστας Krzysztof Lasoń και ο τσελίστας Stanisław Lasoń συνάντησαν εξαιρετικά ταλαντούχους παραδοσιακούς μουσικούς βαθιά στην καρδιά των Καρπαθίων Βουνών. Η μεγάλη δύναμη του κουιντέτου βρίσκεται στον αυτοσχεδιασμό, στον τρόπο να συνδυάζει χαρούμενα και δυναμικά είδη μουσικής που θα φαίνονταν πολύ ξεχωριστά για να συνυπάρξουν, πριν το επιχειρήσει η μπάντα. Στην ερμηνεία τους, η μουσική της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων γίνεται σύγχρονη και γεμάτη ζωντάνια, χωρίς να χάνει την επαφή της με την παράδοση και το συναίσθημα. Οι μουσικοί είναι: Jan Kaczmarzyk βιόλα, Krzysztof Lasoń βιολί, Robert Waszut κοντραμπάσο, Stanisław Lasoń τσέλο, Zbigniew Michałek βιολί.

Το συγκρότημα εντάσσει τη Νάξο στη διεθνή περιοδεία του, έπειτα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Νάξου.

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου
ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΝ / Contemporary tradition

7/8 ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΝ

Ατμοσφαιρική συναυλία βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μου σικά χαρακτηριστικά και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “ intuitive music”. Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.

Μουσικοί:

Γιάννης Ζευγόλης, βιολί                                                                                                                                                                                                 Βασίλης Ρακόπουλος, κλασική κιθάρα midi                                                                                                                                                                                       Νίκος Σιδηροκαστρίτης, κρουστά

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου
11/8 ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ

Ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».

Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει - για άλλη μια φορά - αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.

Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς

Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Όψεις Πολιτισμού, Θέατρο Σταθμός
13/8 O TEMPS

Καθώς ποτέ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο ή την επόμενη στιγμή, το «Ω χρόνε…» είναι ένα χορευτικό σόλο σύντομης διάρκειας για το φευγαλέο της παρούσας στιγμής. O χορευτής και χορογράφος Gabriel Gaudray-Donnio εμπνέεται από την αισθητική του χοροθεάτρου και τα έργα της Pina Bausch, παρουσιάζοντας το σόλο σε χώρους που αποτελούν από μόνοι τους μια φυσική σκηνογραφία. Για πρώτη φορά στη Νάξο δημιουργεί με αφορμή τη φιλοξενία του στο «Chapelle Saint Antoine» στο Κάστρο της Χώρας.

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-Φεστιβάλ Νάξου-Chapelle Saint Antoine.

Χώρος: Ναός Διονύσου στα Ύρια | Είσοδος ελεύθερη
IAKOVOS KAMBANELLIS – Literary Year 2022

Το Φεστιβάλ Νάξου στο πλαίσιο του εορτασμού του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης», του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη σύμπραξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει:


18/8 Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ & Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

σε μια ενιαία παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Στα δυο αυτά μονόπρακτα-μονολόγους συναντάμε δυο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα. Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Ερμηνεία: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη

Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη

Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά

Φωτογραφίες promo: Στέφανος Ταμβάκης

Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελίνα Παγώνη

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ
ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΈΛΑ

Η ευτυχής και εμπνευσμένη συνάντησή του Ιάκωβου Καμπανέλη, κυρίως με τους τρεις μεγάλους μας συνθέτες, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι ήρθε σε εποχές δύσκολες αλλά έντονες, που ευνοούσαν την άνθηση της τέχνης. Ήταν μία γενιά άκρως δημιουργική και μοναδική, που άντλησε έμπνευση και δημιούργησε αριστουργήματα, σαν αντίδραση και αντίσταση στις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούσαν.

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες . Ανάμεσα τους το εμβληματικό έργο Μαουτχάουζεν, τραγούδια από το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα” τον ”Εχθρό Λαό”, καθώς και πολύ γνωστά τραγούδια όπως “Μαργαρίτα Μαγιοπούλα” και “Δόξα τω Θεώ” του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί της ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης. Συνοδεύει εξαμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Αναστασόπουλος-πιάνο Κώστας Ζαριδάκης-μπουζούκι/ηλεκτρική κιθάρα Γιάννης Τόλιος-μαντολίνο Αρετή Κόκκινου-κιθάρα Τεό Λαζάρου-μπάσο Γιώργος Κατσίκας-κρουστά.

Χώρος: Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι | Είσοδος ελεύθερη

 

  • Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου:

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού | Τ. 22850 31402

  • Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια: Λιβάδι Νάξου | Τ. 22850 42325
    • Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι | Τ. 22850 31402