ENGLISH
 
     
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2005

To Φεστβάλ Νάξου τιμά δύο κορυφαίους δημιουργούς της Νεοελληνικής Τέχνης,
τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιώργο Ιωάννου.16.7.05 - 12.9.2005

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ & το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
παρουσιάζουν την έκθεση:
I. ΜΟΡΑΛΗΣ Θέατρο – Μουσική – Ποίηση από
16.7.05 - 12.9.2005


Το υλικό της έκθεσης, μέσα από το οποίο διακρίνεται το βλέμμα του I. Μόραλη στη θεατρική πράξη, τη μουσική, την ποίηση, αποτελείται από τα σχέδια για σκηνικά και κοστούμια παραστάσεων στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο «Θέατρο Τέχνης» και στο «Εθνικό Θέατρο», τις εικονογραφήσεις για εξώφυλλα δίσκων μεγάλων συνθετών, τα «ζωγραφικά σχόλια» για ποιητικές συλλογές των εκδόσεων «Ίκαρος», φωτογραφίες και κείμενα.

Υλικό πλούσιο σε νοηματικό περιεχόμενο, σε λόγο, σε ήχο, σε κίνηση, αφού προκύπτει από τις διασταυρώσεις του ξεχωριστού ζωγράφου της γενιάς του ΄30, με τα κείμενα των αρχαίων τραγικών, των μεγάλων κλασσικών συγγραφέων, των βραβευμένων με Νομπέλ ποιητών Γ. Σεφέρη και Ο. Ελύτη, και απηχεί το πνεύμα συνεργασίας με εμπνευσμένους δημιουργούς όπως τον Μάνο Χατζιδάκι στη μουσική, τον Κάρολο Κουν στο θέατρο, τη Ραλλού Μάνου στο χορό, εν ολίγοις με τους δημιουργικούς πυρήνες που γέννησαν το μεταπολεμικό, ελληνικό «πολιτιστικό θαύμα».
Επιμέλεια έκθεσης: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου

 


Σάββατο 30.7.05 (21.30)

Συναυλία με έργα του ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ από το μουσικό σχήμα ΤΑΝΙΡΑΜΑ. Θα ακουστεί η μουσική από την ταινία «Νύφες» του Π. Βούλγαρη και γνωστά τραγούδια του συνθέτη που ερμηνεύει η νέα ταλαντούχα τραγουδίστρια, Ιροντίνα.
Τετάρτη 3.8.05 (21.00)

«Παιγνιωδώς» Μια παράσταση για παιδιά από 2 έως…102 ετών, με τους ηθοποιούς, μουσικούς και τραγουδιστές Κατερίνα Φωτεινάκη, Στράτο Αχλάτη, Σωτηρία Ρουβολή, Αντρέα Στεργίου.
Η ΔΙΚΟΠΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Σάββατο 6.8.05 (21.30)

«Η μπαλάντα του πάρκου». Ρεσιτάλ με την ΑΡΛΕΤΑ, αφιερωμένο στον αγαπημένο της φίλο και συγκάτοικο Γ. Ιωάννου. Μαζί της ο Ντίνος Αποστόλου, σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, φωνή, μικρά κρουστά.
Κυριακή 7.8.05 (21.30)

Συναυλία με το μουσικό σύνολο TABAΚO του ΚΩΣΤΑ ΒΟΜΒΟΛΟΥ. Τρία όργανα που ανταλλάσσουν ρόλους σ’ ένα παιχνίδι ανάμεσα στην ακρίβεια της κλασσικής μουσικής, τον ηλεκτρισμό των μπλούζ και τη λυτρωτική ενέργεια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Τρεις φωνές σε τραγούδια και κείμενα των Γ. Ιωάννου, Λ.Πλάτωνος, Κ.Βάιλ, Τ.Γουέιτς, Χ.Λ.Μπόρχες, Ι.Καλβίνο, Ν.Εγγονόπουλου, Α.Εμπειρίκου κ.α. Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν, πλήκτρα - Γεώργιος Μπαντούκ: ηλεκτρική κιθάρα, τραγούδι - Τάσος Μισυρλής: τσέλο, τραγούδι.


Σάββατο 13.8.05 (21.30)

Ρεσιτάλ με την ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ, σε τραγούδια δικά της, των: Μ. Χατζιδάκι, και του Ν. Μαμαγκάκη σε στίχους Γ. Ιωάννου. Συνοδεύουν η Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο και ο Σταύρος Αγιαννιώτης στην κιθάρα.
Σάββατο 3.9.05 (21.30)

MARIA DEL MAR BONET η «εθνική φωνή» της Καταλωνίας σε μουσικές και τραγούδια της Μεσογείου, όπως μοναδικά ξέρει να ερμηνεύει. Την διάσημη ερμηνεύτρια φιλοξενούμε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (όπου δίνει συναυλία την 1η Σεπτεμβρίου 2005) και την υποστήριξη της Generalitat de Catalunya.
Διοργάνωση: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΑΙΩΝ” σε συνεργασία με: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.
Χορηγοί: LLOYD’S S.A., ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, BLUE STAR FERRIES, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ, HOTEL GROTTA.
Χορηγός Επικοινωνίας: CULTUREGUIDE, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FM