ENGLISH
 
     
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2008 ΤΕΧΝΗ & ΤΡΕΛΑ

«Ερχόμαστε κλαίγοντας στον κόσμο, τη  μεγάλη σκηνή των τρελών»
Βασιλιάς Ληρ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

 

Η τρέλα ως μεταφορά

Το Φεστιβάλ Νάξου από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα για οκτώ συνεχή έτη ταξιδεύει στο μεταίχμιο της τέχνης και της ζωής, αναζητώντας νέους δρόμους έκφρασης, επικοινωνίας και σύμπραξης με τόλμη, λοξή ματιά και αποτελεσματικότητα.
Εφέτος το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη συνάντηση της τέχνης με τη τρέλα, κάθε μορφής και περιλαμβάνει αφενός την εικαστική έκθεση «Psychotopia» αφετέρου μια σειρά από επιλεγμένες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν παραγγελίες-αναθέσεις του Φεστιβάλ.
Ο θεματικός άξονας μας δίνει την ευκαιρία:
Να αναζητήσουμε την πηγή της καλλιτεχνικής έκφρασης όχι μόνο ως δημιουργική δύναμη αλλά και ως διακινδύνευση.
Να αντιμετωπίσουμε τη σχέση του δημιουργού με το έργο του ως διαδικασία υπέρβασης του ψυχικού πόνου και του κοινωνικού στιγματισμού.
Να κατανοήσουμε τη φύση και τη δυναμική της τέχνης αλλά και της ψυχικής διαταραχής.
Να εξερευνήσουμε νέους τρόπους μετουσίωσης απεικόνισης και αναπαράστασης της εσωτερικής εμπειρίας από τους εκφραστές της σύγχρονης τέχνης.
Στην εφετινή διοργάνωση, δίνουν το παρόν μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης δημιουργίας, που εμπνεύστηκαν από τους ξεχωριστούς εκείνους, τους «περιττούς», που η ζωή ή το έργο τους συνδέθηκε με το δίπτυχο «τέχνη και τρέλα».
Έτσι συνυπάρχουν διαλογικά περιπτώσεις όπως οι: Friedrich Nietzsche, Daniel Paul Schreber, Camille Claudel, Robert Schumann, Vaslav Nizinsky, Γιαννούλης Χαλεπάς, μαζί με τα έργα αυτοδίδακτων, αυθόρμητων οραματιστών έξω από το κυρίαρχο ρεύμα.
«Στη μεγάλη σκηνή των τρελών» της κοινωνίας μας, που συνεχώς διευρύνεται αναπτύσσοντας παράλληλα νέους μηχανισμούς και συνθήκες αποκλεισμού, η τρέλα προβάλλει ως η μοναδική διέξοδος σε έναν κόσμο που φαντάζει παράλογος. Η τρέλα ως μεταφορά της κοινωνικής αταξίας, του έξω από τα όρια, εκείνου που δεν μπορούμε να ονομάσουμε, του ακατονόμαστου.
Το ερώτημα: «Γιατί όλοι οι εξαιρετικοί άνθρωποι είναι μελαγχολικοί» από το αποδιδόμενο στον Αριστοτέλη «Μελαγχολία και ιδιοφυΐα» παραμένει αιώνες μετά αναπάντητο, και ίσως πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

Στέλιος Κρασανάκης
Ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής-σκηνοθέτης
Καλλιτεχνικός υπεύθυνος Φεστιβάλ Νάξου19 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου

Psychotopia
Παραστάσεις και αναπαραστάσεις της εσωτερικής σκηνής
Θεματική έκθεση από 19 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, στον Πύργο Μπαζαίου. Καθημερινά 10:00 – 17:00. Η τέχνη των καλλιτεχνών με ψυχικά προβλήματα, όπως αυτή πλέον αναγνωρίζεται και εκφράζεται ισότιμα, στη σύγχρονη ανοιχτή δομή της μεταμοντέρνας κοινωνίας μας.
Δίπλα στα έργα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά (1851–1938), από την Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και τα «τρελά έργα» του σύγχρονου Γερμανού επαγγελματία καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer, που ζει και εργάζεται στη Νάξο, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων βραβευμένων ζωγράφων, από τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, και Γάλλων γνωστών ζωγράφων, από το Centre Hospitalier Sud Francilien, στο Παρίσι. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες σε αντίθεση με τις συνθήκες, που επικρατούσαν στο παρελθόν, αποζητούν να είναι παρόντες και θεατοί στη κοινωνία, ενώ συναντούν άλλους ομότεχνους χωρίς να φοβούνται το διάλογο ή την απώλεια της αυθεντικότητάς τους. Η συλλογή έργων της φαρμακευτικής εταιρείας Lundbeck Hellas συμπληρώνει το απάνθισμα της Ελληνικής art brut (ακατέργαστης τέχνης), όπου πέρα από την οδύνη του δημιουργού, τον αυθορμητισμό και την εκφραστική δύναμη, αναδύεται η πιο αδρή τοπιογραφία της ανθρώπινης ψυχής. Αποκαλυπτική ματιά στα ενδότερα της καλλιτεχνικής πράξης το video της Κατερίνας Κοσκινά, ιστορικού τέχνης, από τo atelier du maison Blanche, στο Παρίσι.
Επιμέλεια: Παύλος Βασιλειάδης
Σχεδιασμός, οργάνωση: Μάριος Βαζαίος.
Διοργάνωση ΑΙΩΝ, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία «Ψυχολογία-Τέχνη». Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας.

Μεγάλος χορηγός: LUNDBECK HELLAS S.A.
Χορηγός: Γ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Κυρ.3 & Δευτ.4/8

«Η περίπτωση Σρέμπερ» της Caryl Churchill. Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου. Πρώτη παρουσίαση.
Έργο βασισμένο στα απομνημονεύματα του Προέδρου Σρέμπερ, που αξιοποίησε ο Σίγκμουντ Φρόϋντ στη θεωρία του για την παράνοια. Θεατρική παράσταση, που διερευνά τις σκηνικές αναπαραστάσεις της ψυχικής ασθένειας με σωματικούς κώδικες και βιωματικές πρακτικές πέρα από στερεότυπα, εγκαινιάζοντας μια νέα θεατρική γλώσσα έκπληξη «κοντά στο όνειρο και το γεγονός». Σκηνοθεσία, Στέλιος Κρασανάκης, σκηνικά κοστούμια, Νίκος Αλεξίου. Μετάφραση, Αντώνης Γαλέος. Παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης, Γιάννης Κουρκουμέλης. Ηχητικός σχεδιασμός Σπύρος Αραβοσιτάς. Στο ρόλο του δικαστή ακούγεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Φωνές αχτίνων: ομάδα 6.


Σαβ.19/7, 20.30

Εγκαίνια της έκθεσης Psychotopia με ομιλητές τους: Νίκο Τζαβάρα, καθηγητή Ψυχιατρικής και Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, Κλήμη Ναυρίδη, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας, Παύλο Βασιλειάδη, ψυχίατρο–ζωγράφο, διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Στέλιο Κρασανάκη, ψυχίατρο–δραματοθεραπευτή-καλλιτεχνικό υπεύθυνο του Φεστιβάλ Νάξου.


Σαβ.26/7

«Κάθε τρελό παιδί» συναυλία με την Έλλη Πασπαλά.
Η μελωδική περιπέτεια της τρέλας, της μουσικής και του έρωτα στα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών (Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Καλατζόπουλου, Piovani, Waits, Lennon, Weil, κ.α.). Στο πιάνο, ο Σταύρος Λάντσιας.
Το Φεστιβάλ Νάξου επέλεξε την εξαιρετική ερμηνεύτρια για τη συγκεκριμένη θεματική συναυλία, καθώς η Ευρωπαϊκή της κουλτούρα και η Νεοϋρκέζικη παιδεία της, της προσφέρουν μοναδική τεχνική και ικανότητα να εκφράζει τις πιο σύγχρονες μουσικές τάσεις.
Δευ.28/7

“La vague de la folie” (Το κύμα της τρέλας) Θεατρική παράσταση. Πρώτη παρουσίαση. Παράξενη τροπή έχει ο έρωτας του κοινού με την Καμίλ Κλοντέλ, τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που η ιστορία της έμοιαζε αφημένη στη λήθη, πολλοί συνεπαίρνονται από το διχασμό της γυναίκας ανάμεσα στο όνειρο για τον ανέφικτο έρωτα και την αγάπη για τη γλυπτική. Η θέση της στην οικογένεια Κλοντέλ, η σχέση της με τον διάσημο γλύπτη Αύγουστο Ροντέν, η καλλιτεχνική της πρωτοτυπία, η τάση της προς την τρέλα ξετυλίγουν μια ζωή σαν μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Jany Gastaldi. Δραματουργική επεξεργασία, Michel Archimbaud. Σκηνοθεσία Sophie Loucachevsky. Βίντεο, Fred Koenig. Στα Γαλλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους. Υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Πεμ.31/7

Ρεσιτάλ της Elena Frolova, φωνή-κιθάρα. Η τρέλα στη ρώσικη ποίηση και μουσική. Η Ελένα Φρόλοβα γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας από Ρώσους γονείς. Έχει μελοποιήσει 46 Ρώσους και ξένους ποιητές όπως τη Μαρίνα Τσβετάγιεβα, Άννα Αχμάτοβα, Ιωσήφ Μπρόντσκι, Φεντερίκο Γκ. Λόρκα, Κωνσταντίνο Καβάφη, Πωλ Βερλαίν. Εκτός από κιθάρα παίζει και γκούσλι, ένα παλιό ρωσικό όργανο που ανάγεται στο 10ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια η φήμη της έχει απλωθεί σ' όλο τον κόσμο, καθώς εκτός από τις συναυλίες της στη Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, έχει τραγουδήσει και στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Μεξικό. Πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα.
Κυρ.3 & Δευτ.4/8

«Η περίπτωση Σρέμπερ» της Caryl Churchill. Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου. Πρώτη παρουσίαση.
Έργο βασισμένο στα απομνημονεύματα του Προέδρου Σρέμπερ, που αξιοποίησε ο Σίγκμουντ Φρόϋντ στη θεωρία του για την παράνοια. Θεατρική παράσταση, που διερευνά τις σκηνικές αναπαραστάσεις της ψυχικής ασθένειας με σωματικούς κώδικες και βιωματικές πρακτικές πέρα από στερεότυπα, εγκαινιάζοντας μια νέα θεατρική γλώσσα έκπληξη «κοντά στο όνειρο και το γεγονός». Σκηνοθεσία, Στέλιος Κρασανάκης, σκηνικά κοστούμια, Νίκος Αλεξίου. Μετάφραση, Αντώνης Γαλέος. Παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης, Γιάννης Κουρκουμέλης. Ηχητικός σχεδιασμός Σπύρος Αραβοσιτάς. Στο ρόλο του δικαστή ακούγεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Φωνές αχτίνων: ομάδα 6.
Πεμ.7/8

Ρεσιτάλ του διεθνή πιανίστα Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη,
με έργα του Ρόμπερτ Σούμαν.
Ο Λαζαρίδης εκτός από εξαιρετικός δεξιοτέχνης πιανίστας είναι και ώριμος, παρά τη νεαρή του ηλικία, συνθέτης. Για τη θεματική του Φεστιβάλ Νάξου επέλεξε να ερμηνεύσει έργα του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Robert Schumann (1810-1856), που η κατάρρευση της ψυχικής του υγείας έσβησε πρόωρα το δημιουργικό ταλέντο του. Εισαγωγή-συζήτηση με τον διεθνή, σύγχρονο συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη.
Σαβ.9/8

«Ελάτε να γνωρίσουμε τη μουσική» Μια βραδιά με μουσική και παραμύθια για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ με το Ναξιώτη μουσικό και συνθέτη, Αλέξανδρο Καλογερά, καθηγητή στο Berklee College of Music της Βοστόνης.  Μετά το τέλος της παράστασης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα όργανα. Συμμετέχουν: Ευανθία Κουρμούλη, ηθοποιός, Iwona Glinka, φλάουτο, Δημήτρης Μαργαρίτης, βιολί, Καθλήν Καλογερά, βιόλα, Mανώλης Επιτροπάκης, βιολοντσέλο, Αλέξανδρος Καλογεράς, πιάνο, παρουσίαση.
Κυρ.10 & Δευτ.11/ 8

«3 Ιανουαρίου 1889» Πρώτη παρουσίαση
Επιμύθιο στη Συμφωνία αρ.4, opus 59 του Φίλιππου Τσαλαχούρη, με αντικείμενο τις τελευταίες ημέρες «λογικής» του Γερμανού φιλόσοφου Φρειδερίκου Νίτσε. Θεατρική-μουσική  παράσταση, βασισμένη στα ημερολόγια, τα σημειωματάρια και την αλληλογραφία, καθώς και σε λοιπές αναφορές στα γεγονότα που βύθισαν τον εύγλωττο-λαλίστατο και λαμπερό αυτό νου στο σκοτάδι της σιωπής. Πιάνο, Φίλιππος Τσαλαχούρης. Υπολογιστής, Γιώργης Σακελαρίου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Άκης Λυρής, Ευανθία Κουρμούλη.


Τρ.12/8

«Ο Ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη. Θεατρική παράσταση. Ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή. Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος. Κοστούμια: Άγγελος Μέντης. Παραγωγή, Φεστιβάλ Αθηνών.
Η απόμακρη, ουτοπική και ειρωνική ηρωίδα της Αναγνωστάκη ατενίζει από ψηλά τη δική της προσωπική ιστορία και την Ιστορία στο μεταίχμιο των δύο αιώνων. Σ’ ένα μεταδραματικό πεδίο μέσα από το αντιθετικό ζεύγος του νεκρού κομμουνιστή συζύγου και του φυλακισμένου στον Κορυδαλλό γιου, μιλάει με μαύρο, όσο και διαταραγμένο εξαιτίας του αλκοόλ,χιούμορ για τις «ωραίες. Και λίγο επικίνδυνες» ημέρες. Δύο κυρίες του θεάτρου μας, η Λούλα Αναγνωστάκη και η Ρένη Πιττακή, μετά τη συνάντησή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, ταξιδεύουν στη Νάξο. Με τις ευχές και τη συμπαράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών.
Σαβ.16/8

Συναυλία με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές». Η φευγάτη, σκωπτική και ανατρεπτική ματιά του δημοφιλούς συγκροτήματος, απόλυτα προσαρμοσμένη στο κλίμα του Φεστιβάλ. Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι), Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν, κανονάκι) Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, μαντολίνο, φωνή), Θοδωρής Ρέλος (σαξόφωνο, κλαρίνο), Κώστας Σιδέρης (κιθάρα, τζουράς, φωνή), Γιώργος Ταμκατζόγλου (κιθάρα, φωνή), Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι).
Παρ.22/8

«ασκήσεις ετοιμότητας». Σκηνοθεσία-χορογραφία Πέτρος Γάλλιας. Ερμηνεύουν οι: Παναγιώτης Αργυρόπουλος Παύλος Σταθάκης, Νώντας Δαμόπουλος και Πέτρος Γάλλιας. Παράσταση αφιερωμένη στον κορυφαίο χορευτή Βάσλαβ Νιζίνσκυ.
Ο διασημότερος άνδρας χορευτής του 20ού αιώνα, Vaslav Nijinsky (1889-1950), πρόλαβε στη σύντομη και θυελλώδη πορεία του, να εμφυσήσει την αντίληψη του μοντέρνου στη τέχνη του χορού, πριν βυθιστεί στη μανιοκαταθλιπτική του φύση.
Κυρ.24/8

«Ιστορίες με Ηχώ» Από την ομάδα θεάτρου «Playback Ψ».
Μία διαδραστική θεατρική παράσταση που «γράφεται» κάθε φορά από τους θεατές και είναι διαφορετική. Πρόκειται για την αναγωγή μιας απλής ιστορίας ενός θεατή σε θεατρική πράξη, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία ψυχική  κατάθεση των θεατών και των καλλιτεχνών της ομάδας. Σκηνοθεσία - συντονισμός:  Λάμπρος  Γιώτης, Μουσική: Κατερίνα Ελοσίτου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελέτης Ηλίας, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου, Βέρα Λάρδη.
Όλες οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου, ένα υποβλητικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ, το οποίο για όγδοη συνεχή χρονιά ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα του τόπου μας.
Το Φεστιβάλ Νάξου βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με πρόσωπα και θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μία προσπάθεια να συλλάβει και να εκφράσει τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις. Μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ Νάξου έχει συνεργαστεί με τις πρεσβείες και τα Ινστιτούτα της Ισπανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας, ενώ το 2008 συνεργάζεται με τη Γαλλική πρεσβεία της Αθήνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος, Στέλιος Κρασανάκης. Υπεύθυνος παραγωγής, Μάριος Βαζαίος. Υπεύθυνη επικοινωνίας, Ελλη-άννα Περιστεράκη.

Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου

  • Πύργος Μπαζαίου 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός Τηλ. 22850 31402
  • Cafe Citron, παραλία Χώρας, τηλ. 22850 22227
  • Αποστακτήριο Βαλληνδρά, Χαλκί, τηλ. 22850 31220

Με την υποστήριξη των: Υπουργείου Πολιτισμού - Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής - Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Μεγάλος χορηγός:

Χορηγοί:
Χορηγοί επικοινωνίας: