ENGLISH
 
     
 

Editorial

 

"...ουδέποτε νοεί άνευ φαντάσματος η ψυχή", Αριστοτέλης
Εάν υποθέσουμε ότι ζούμε σε μια εποχή φαντασματική, τότε πολλά από όσα φαντάζουν προφανή δεν υφίστανται στην πραγματικότητα.
Μιλάμε συχνά για φαντάσματα του παρελθόντος που στοιχειώνουν τη σύγχρονη κουλτούρα και τη συμπεριφορά μας.
Μιλάμε συχνά για απατηλές και φανταστικές υποσχέσεις, αλλά και για ιδέες που είναι φανταστικές αν και μη υλοποιήσιμες.
Μιλάμε συχνά για τα φαντάσματα της ψυχής που παραμένουν καταχωνιασμένα σε εσωτερικές κρύπτες και εμφανίζονται μόνο στα όνειρα μας, θέλοντας να δηλώσουν κάτι.
Για φαντασιακές εμφανίσεις και πλασματικές εικόνες του μυαλού έχουν μιλήσει φιλόσοφοι και μελετητές της ανθρώπινης ψυχής από τον Marx και τον Freud έως τον Deleuze, τον  Derrida και τον  Zizek.
Η τέχνη έρχεται να γεφυρώσει, να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει το χάσμα ανάμεσα σε εκείνο που αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει και στη φυσική πραγματική του υπόσταση, ανάμεσα στις σκιές του μυαλού και τις εικόνες των αισθήσεων.
Στο μεταίχμιο αυτό κινείται το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου, επιχειρώντας να φωτίσει τη ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας μέσα από τη λάμψη μιας φαντασμαγορίας.
Στέλιος Κρασανάκης – Μάριος Βαζαίος
Ιούνιος 2017

 Phantasma Art Experience

 

Από 3/6 έως 28/9/2017 | Καθημερινά 10:00-17:00
Πύργος Μπαζαίου

Τα φαντάσματα μπορεί να χάνονται με το φως της ημέρας, όχι όμως και ο φαντασμαγορικός κόσμος της τέχνης, που δημιουργούν πέντε καλλιτέχνες με διαφορετική προέλευση, στον μυστηριακό χώρο του Πύργου Μπαζαίου, κτίσμα του 17ου αιώνα, και στον αγροτικό περίγυρο, στην ενδοχώρα της Νάξου.
Οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Γκόνου και Γιώργος Παπαφίγκος από την Ελλάδα η Manuela Zervudachi από τη Γαλλία, ο Collin Mura-smith από τις Η.Π.Α. και η Miyuki Kido από την Ιαπωνία ταξιδεύουν στο Νάξο, φιλοξενούνται ένα διάστημα στον Πύργο Μπαζαίου, όπου επεξεργάζονται και αποδίδουν, ο καθένας με τρόπο προσωπικό (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις) την ιδέα του φαντάσματος, της ψευδαίσθησης, του ανοίκειου, του φαντασιακού, διαμορφώνοντας με τα έργα τους ένα σύμπαν που ξεγλιστράει από το ρεαλισμό και τη καθημερινή πραγματικότητα, προς την αλληγορία και το συμβολισμό.
Η εμπειρία της διαβίωσης στον παλαιό πύργο, η συναναστροφή με τους ντόπιους, η επαφή με το φυσικό τοπίο του νησιού και τα υλικά στοιχεία που προσφέρει, το φως και ο άνεμος είναι κάποια από τα συστατικά που πλάθονται μαζί με το ταλέντο του καλλιτέχνη και μετουσιώνονται επί τόπου σε έργο, σε in situ εγκατάσταση. Ένα βιωματικό αποτέλεσμα, πρόσφορο σε μεταφυσική και όχι μόνο, προσέγγιση.
Ο πύργος και τα έργα του, τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Καλορίτσας 9ος αι. στην πλαγιά πλησίον, τα μονοπάτια που οδηγούν μέσα σε αγρούς, όπως τα σηματοδοτούν υπαινικτικά οι παρεμβάσεις των καλλιτεχνών,  γίνονται κανάλια διαφυγής από το εδώ και τώρα, οθόνες προβολής σκέψεων και συναισθημάτων.
Η έκθεση πλαισιώνεται και συμπληρώνεται με:
παράσταση για παιδιά, βραδιές φαντασματικών αναγνώσεων, εικαστικό εργαστήριο.
Επιμέλεια:  Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Επικοινωνία: Κατερίνα Ζουράρη
Τ.6932427577
Ε. aeongr@otenet.g

Συντελεστές

 

 


Τρίτη 18/7 | Ώρα 21:30

 

Πάνος Μουζουράκης-Μανώλης Φάμελλος-Στάθης Δρογώσης
Ένας μονόλογος για τριο - Θερινό ανακοινωθέν
Όπως συμβαίνει σε κάθε ιστορία,στην αρχή ήταν ένας μόνος του… Ο Πάνος εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες μας κατά τους θερινούς μήνες να πλέει ακυβέρνητος (ως συνήθως) στη θάλασσα του Αιγαίου. Οι διασώστες μας Μανώλης και Στάθης τον οδήγησαν με υπευθυνότητα στην στεριά και του προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο. Δείχνοντας ειλικρινή μεταμέλεια, ο δημοφιλής αοιδός και αστειάτωρ  προσφέρθηκε να τραγουδήσει άνευ όρων μια νύχτα κάτω απ´ τα αστέρια.
Μαζί τους ο Παύλος Καλτρουμίδης στο πιάνο.
Εισιτήρια 15€, 12€ μειωμένο

 

 
Κυριακή 23/7 | Ώρα 21:00

 

Φαντασματική νύχτα
Με αφορμή την εικαστική έκθεση “Phantasma” στον Πύργο Μπαζαίου η βραδιά κυλάει με σύντομες αναγνώσεις αποσπασμάτων ή αφηγήσεις ιστοριών με φαντάσματα, από όσους επιθυμούν να τις μοιραστούν ζωντανά με το κοινό.
Δήλωση συμμετοχής-Πληροφορίες: Ε. naxosculture@gmail.com  ή Τ. 22850 31402
Είσοδος ελεύθερη

 

 
Τρίτη 25/7 | Ώρα 21:00

 

Όσο πιο γρήγορα
Παράσταση Θεάτρου σκιών-Κουκλοθεάτρου βασισμένη στην κινηματογραφική ταινία
«Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.
Ένα μικρό αγόρι χάνει από λάθος τα παπούτσια της αδερφής του. Ξέροντας ότι οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούρια, τα δυο παιδιά αποφασίζουν να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους.
Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που αντιμετωπίζουν την οικονομική στέρηση με συγκινητική ωριμότητα, χωρίς να χάνουν την παιδικότητά τους.
Εμψυχωτές: Κλειώ Κιούλπαλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κωσταντής Μιζάρας.
Ηλικίες 4 και άνω.
Γενική είσοδος 10€

 

 
Πέμπτη 27/7 | Ώρα 21:30

 

Richard Smith –  Tico Pierhagen – Βασίλης Ρακόπουλος
Two to Tango Fusion
Οι «δυο στο ταγκό» είναι κορυφαίοι σύγχρονοι μουσικοί της τζαζ και του ταγκό, ο Richard Smith (ΗΠΑ), κιθάρα και ο Tico Pierhagen (Κολομβία και Ολλανδία), πλήκτρα. Μαζί δημιούργησαν  το συναυλιακό άλμπουμ "Tangos" με το οποίο περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Αυστραλία. Το ντούο συμπληρώνει ως guest star ο Βασίλης Ρακόπουλος, κιθάρα.
Είσοδος 15€, μειωμένο 12€

 

 
Κυριακή 6/8 | Ώρα 21.30

 

Νίκος Πορτοκάλογλου  και οι Ευγενείς Αλήτες
Restart
Ο δημοφιλής  καλλιτέχνης με νέα τραγούδια, νέους συνεργάτες, νέο ήχο.
Πιάνο, τρομπέτα, βιολί, γιουκαλίλι, κλαρίνο, ακορντεόν, γκάιντα είναι τα νέα χρώματα στην παλέτα. Μαζί με την κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα συνθέτουν τον ήχο των καινούριων τραγουδιών, αλλάζοντας εντελώς και τα παλιά. Η μεγάλη δύναμη όμως αυτής της ομάδας είναι οι φωνές: έξι μουσικοί στη σκηνή, έξι φωνές. Καθεμιά ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Όλες μαζί μια μικρή χορωδία. Ανυπομονούν να την μεγαλώσουν. Να κάνουμε όλοι μαζί το Restart...
Αγάπη Διαγγελάκη: φωνή, κρουστά, γιουκαλίλι, μεταλλόφωνο - Δημήτρης Καλονάρος: τύμπανα, φωνητικά - Γιώργος Κουρέλης: πλήκτρα, ακορντεόν, φωνητικά - Ηλίας Λαμπρόπουλος: φωνή, βιολί, τρομπέτα, κλαρίνο, γκάιντα - Βύρων Τσουράπης: φωνή, μπάσο, μαντολίνο, κιθάρα

 

 
Τετάρτη 9/8 | Ώρα 21:30

 

Σαβίνα Γιαννάτου – Κώστας Γρηγορέας
Ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα
Τραγούδια διασκευασμένα για κιθάρα και φωνή από την παράδοση των χωρών της Μεσογείου, από την αγγλική και ισπανική αναγέννηση, παράλληλα με γνωστά τραγούδια της Λένα Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και κομμάτια για σόλο κιθάρα.

 

 
Πέμπτη 10/8 | Ώρα 20:00

Παρουσίαση του βιβλίου "Ρου" της Μαριαλένας Σπυροπούλου. Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Κυριακή 13/8 | Ώρα 21:30

 

Εμφύλια Έπη
Του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Δύο μεγαθέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα μεγαθέματα αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο.
Μια παράσταση που ο κυνισμός, η πρόκληση, ο ναρκισσισμός, το γελοίο, η πτώση, ο σπαραγμός, διαπνέουν τον αφηγηματικό της τρόπο.
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης - Σχεδιασμός ήχων και όργανα επί σκηνής: Τάσος Φωτίου - Επιμέλεια κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου - Βοηθός επί σκηνής : Κορίνα Γκουγκουλή
Ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη

 

 
Πέμπτη 17/8 | Ώρα 21:30

 

Η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγουδάει τις μούσες του Ρεμπέτικου
Μαζί της η Ανατολή Μαργιόλα
Μια μουσική αναδρομή στις γυναίκες που ενέπνευσαν τον Τσιτσάνη να γράψει τα πιο ωραία λαικά και ρεμπέτικα τραγούδια. Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Χαρούλα Λαμπράκη, Στέλλα Χασκίλ, Καίτη Γκρέυ και άλλες που δίπλα στον σπουδαίο δημιουργό στα πάλκα μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Ελλάδας άφησαν ίχνη ανεξίτηλα που ακόμα και σήμερα τα ακολουθούμε και τα τραγουδούμε.
Γιώργος Καραμφίλλης: Μπουζούκι - Νίκος Παπαναστασίου: Ακορντεόν - Βασίλης Κετεντζόγλου: Κιθάρα - Διονύσης Μακρής: Κοντραμπάσο

 

 
Κυριακή 20/8 | Ώρα 21:30

 

Λευτέρης Ελευθερίου - Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα
Οι δύο πολυδιάστατοι καλλιτέχνες μοναδικοί, ο καθένας στο είδος του, ο Λευτέρης Ελευθερίου γνωστός για το πολύπλευρο ταλέντο του, καθώς εκτός από ηθοποιός εντυπωσιάζει με το τραγούδι και τις μιμήσεις του,  συναντά τον Άνθρωπο Ορχήστρα Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και μας παρασύρουν σε μια εκρηκτική μουσική παράσταση. Έναν συνδυασμό πρόζας μαζί με διαφορετικά μουσικά είδη και πηγαία παιχνιδιάρικη διάθεση.
Πλάι τους παίζουν, τραγουδούν, αυτοσχεδιάζουν, διασκευάζουν και διασκεδάζουν οι μοναδικοί Sleeping Band: Σωτήρης Βλισίδης: Πλήκτρα - Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος: Πλήκτρα, πιάνο, ακορντεόν, μπάσο - Χάρης Κωνσταντόπουλος: Κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνο - Στέλιος Πασχάλης: Τύμπανα

 

 
Τετάρτη 23/8| Ώρα 20.30

 

Mια εκδήλωση αφιερωμένη στον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη και στη μακροχρόνια ρηξικέλευθη συμβολή του στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της  Νάξου και της  Επιδαύρου.
Θα προβληθεί η  ταινία  «Η αλήθεια πίσω από τον μύθο...» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου επιστήμονα.
Θα προλογίσουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Στέλιος Κρασανάκης και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μάριος Βαζαίος.

 


Καλοκαιρινά Εργαστήρια Σάββατο 22 Ιουλίου

 

Φυσικά εργαλεία, τα ίχνη και η γραφή
Υπεύθυνη: Ειρήνη Γκόνου, εικαστικός. Βοηθός: Κλεοπάτρα Τσαλή, εικαστικός
Κόστος συμμετοχής: 50€ | Φοιτητές, Κάρτα ΟΑΕΔ: 40€

 

 


Παρ.25, Σα.26, Κ. 27 Αυγούστου

 

Εργαστήριο Δραματοθεραπείας
«Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων»
Τα όνειρα υπό το φως της Δραματοθεραπείας
Υπεύθυνος: Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής-σκηνοθέτης
Κόστος συμμετοχής: Κόστος συμμετοχής 120€ | Φοιτητές, Κάρτα ΟΑΕΔ: 80€
Δηλώσεις συμμετοχής:
E: naxosculture@gmail.com
Τ: 22850 31402

 

 
15 – 21/9

 

Γαλλικές ταινίες με Ελληνικούς υπότιτλους από την πλατφόρμα του IFG / Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Έναρξη προβολής 20.00 | Είσοδος ελεύθερη
15/9 «Η μάχη του Σολφερίνο» | Σκηνοθεσία  της  Justine Triet
17/9 «Η δική μας νύχτα» | Σκηνοθεσία  του  Leos Carax
18/9 «Το θρυλικό διαμάντι» | Σκηνοθεσία του Eric Barbier
19/9 «Η Χάβρη» | Σκηνοθεσία του Aki Kaurismäki
21/9 «Ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή» | Σκηνοθεσία  της  Anne Villacèque

 

 

 

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός
Πρατίνου 72, 116 34 Αθήνα
Τ. 210 7258741 Fax 210 7258766
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Ζουράρη
Τηλ.6932427577  - E-mail: aeongr@otenet.gr
Χώρος/Info:
Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου. 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402
www.bazeostower.gr www.naxosfestival.gr
Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσού Τηλ. 22850 31402
Παλιό Βιβλιοπωλείο, Παλιά Αγορά Χώρας Νάξου
Τηλ. 22850 22512
Αποστακτήριο Βαλληνδρά, Χαλκί
Τηλ. 22850 31220
Café Asmari, Απείρανθος. Τηλ. 22850 61256

 

 

 

 


logos