ENGLISH
 
     
 

11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ Less IS more

Το 2011 το Φεστιβάλ Νάξου εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της συνεχούς, διοργάνωσης του. Ενηλικιωνόμαστε, ευκαιρία για άλλη μια φορά να κοιτάξουμε μπροστά αλλά και πίσω. Τι ήταν εκείνο που χαρακτήρισε τις επιλογές μας και πού θα στραφούμε στο μέλλον;
Διαπιστώνουμε ότι κριτήριο μας ήταν το ουσιαστικό, το αληθινό, το καλόγουστο. Πιθανόν λιγότερο ή περισσότερο ευτυχές το αποτέλεσμα, ωστόσο πάντοτε είχε κάτι να πει, να προτείνει, πάντοτε με το λιγότερο καταφέρναμε το περισσότερο.
Την προηγούμενη δεκαετία οι περισσότεροι αν όχι όλοι, θεσμοί και πρόσωπα δημόσια και ιδιωτικά στόχευσαν λαίμαργα στο όλο και περισσότερο. Ώσπου το μπαλόνι παραφούσκωσε κι έσκασε με δύναμη καταπρόσωπο.
Η φούσκα δεν μπορούσε παρά να σκάσει πυροδοτώντας τη μεταστροφή της όλης κατάστασης.
Αν προσπαθήσουμε θα πετύχουμε το περισσότερο με τα ελάχιστα μέσα.
Με περισσότερο ζήλο  αλλά και με περισσότερη εργασία. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση μοιάζει ν’ αρχίζουν να κινούνται όλοι οι τομείς,  και περισσότερο εκείνος του πολιτισμού. Εξάλλου, η καλλιτεχνική δημιουργία ποτέ δεν υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική διόγκωση. Αντίθετα, σε εποχές κρίσης οι δημιουργοί καταφέρνουν να μεγαλουργήσουν επειδή επικεντρώνονται στο πνευματικό. Λιγότερη κατανάλωση λοιπόν, περισσότερη πνευματικότητα, λιγότερη διασκέδαση της πλήξης, περισσότερη αναζήτηση νοήματος. Less Is more.

Στέλιος Κρασανάκης – Μάριος Βαζαίος23/7-2/9/2011

ΣΥΡΤΑΡΙ XXII
Φωτογραφίες σε αποσύνθεση

Πύργος Μπαζαίου 23/7-2/9/2011
Καθημερινά 10:00-17:00
Εγκαίνια: Σάββατο 23 Ιουλίου, ώρα 20:30

Η έκθεση που οργανώνεται κάθε χρόνο στον Πύργο Μπαζαίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου είναι αποτέλεσμα αναζήτησης, έλξης και συνεργασίας.
Εφέτος οι διοργανωτές ανατρέχουν στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και μαζί με τους επιμελητές του ανασύρουν ένα πρωτότυπο όσο και αξιοπρόσεχτο υλικό.
Πρόκειται για μια έκθεση με φωτογραφίες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εκτίθονταν ποτέ: εικόνες που παρά την ακρίβεια της φωτογραφικής περιγραφής έχουν χάσει το αφηγηματικό τους περιεχόμενο.
Σε μία φωτογραφική αρχειακή συλλογή, η αναίρεση του αφηγηματικού περιεχομένου εκφράζεται μέσα από τη μερική ή ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτότυπου υλικού της. Οι φθορές του υλικού αυτού οφείλονται κυρίως στην αναπόφευκτη χημική αλλοίωση του υποστρώματός του, η οποία ενισχύθηκε από τις ακατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες που είχε βρεθεί πριν από την ένταξή του στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Το έναυσμα για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής έδωσε το περιεχόμενο του συρταριού νούμερο ΧΧΙΙ, τμήμα μιας μεταλλικής συρταροθήκης που βρίσκεται τοποθετημένη στο χώρο όπου φυλάσσεται το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό του Αρχείου.
Το περιεχόμενο του "Συρταριού ΧΧΙΙ" αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των αρχείων γνωστών φωτογράφων όπως του Νικόλαου Τομπάζη, του Δημήτρη Χαρισιάδη, του Περικλή Παπαχατζιδάκη και της Nelly's και παρά την εκτεταμένη χημική φθορά της υπόστασής του, έχει φυλαχτεί. Είναι αυτονόητο ότι οι εικόνες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν το έργο των παραπάνω φωτογράφων ούτε φυλάσσονται με σκοπό την παρουσίασή τους.
Η «ομορφιά» της φθοράς απετέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον φωτογράφο του Μουσείου Μπενάκη, Λεωνίδα Κουργιαντάκη. Τα «κατεστραμμένα» αρνητικά προσεγγίζονται εκ νέου και αποτυπώνονται σε εικόνες με έντονο αισθητικό ενδιαφέρον. 
Στην παρουσίασή τους στη Νάξο, έρχονται να συνδιαλαγούν με τη φθορά του χρόνου που είναι διάχυτη και ταυτόσημη με τον πύργο του 17ου αιώνα, όπου φιλοξενούνται. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο θεατής καλείται να δει πέρα από τις φθορές και να δώσει τη δική του ερμηνεία, να προχωρήσει σε μια προσωπική ανάγνωση, να ανακαλύψει την "ομορφιά" τους… να ανακαλύψει το ουσιαστικό μέσα στο εναπομείναν ελάχιστο. Less is more είναι άλλωστε το θέμα του 11ου Φεστιβάλ Νάξου
που χαρακτηρίζεται από παρουσιάσεις με πληρότητα αν και μινιμαλιστικών προδιαγραφών.

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Μουσείο Μπενάκη

Less is more είναι άλλωστε, το θέμα του 11ου Φεστιβάλ Νάξου που χαρακτηρίζεται από παρουσιάσεις με πληρότητα αν και μινιμαλιστικών προδιαγραφών.
Επιμέλεια: Λεωνίδας Κουργιαντάκης, Αλίκη Τσίργιαλου             
(Μουσείο Μπενάκη)
Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος (ΑΙΩΝ)
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Μουσείο Μπενάκη


Σάββατο 30/7

Ώρα 22:00
Aegean jazz concert
Μια περιπλάνηση στον κόσμο της τζαζ  με την σύμπραξη σπουδαίων μουσικών, τον διάσημο Γερμανό τρομπετίστα και συνθέτη Markus Stockhausen και τους Έλληνες δεξιοτέχνες: Γιώργο Καλούδη, τσέλο-Βασίλη Ρακόπουλο, κιθάρα-Τάκη Φαραζή, πιάνο.


Δευτέρα 1/8

Ώρα 21:30
Ρεσιτάλ πιάνου
της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου
Η διεθνής μας πιανίστα  αναδεικνύει εκλεκτικές μουσικές συγγένειες  προσεγγίζοντας ως μια  πρωτότυπη ενότητα  έργα με διαφορετικά στυλ από το κλασσικό έως την jazz : από τον  Mozart και τον Schumann,  έως τον, Debussy και τον Gulda αλλά και των Ναξίων συνθετών, Καλογερά και Κούκου.
Τρίτη 2/8

Ώρα 21:30
Μια βραδιά με τονσυγγραφέα-μεταφραστή-εικαστικό Αλέξανδρο Ίσαρη. Κείμενα από το πρόσφατα βραβευμένο βιβλίο του «Βίνκελμαν ή το πεπρωμένο» διαβάζει ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου. Θα παρουσιαστούν ζωντανά αγαπημένα μουσικά αποσπάσματα και θα προβληθούν video από το εικαστικό του έργο.
Πέμπτη 4/8

Ώρα 22:00
Jazz duo
Anders Lonne Gronseth, σαξόφωνο - David Skinner, πιάνο.
To δημοφιλές ντουέτο από τη Νορβηγία, με χαρακτηριστικό αυτοσχεδιαστικό ύφος, συνδέει την Ευρωπαϊκή κλασσική μουσική παράδοση με την  Αμερικάνικη τζαζ και έργα ξεχωριστών συνθετών: Messiaen, Bartok, Ligeti, με τις δικές τους συνθέσεις.
Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου.
Κυριακή 7 και Δευτέρα 8/8

Ώρα 21:30
Το Παρτάλι
Ένας άνδρας που έμαθε να κυκλοφορεί με γυναικεία ρούχα και να επιβιώνει μετουσιώνοντας τη τραυματική ζωή του σε θεαματική σκηνική performance είναι το κεντρικό πρόσωπο στον μονόλογο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.
Ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου
Σκηνοθεσία, Στέλιος Κρασανάκης
Κοστούμια, Κώστας Βεληνόπουλος
Φωτισμοί, Ελευθερία Ντεκώ
Επιμέλεια κίνησης, Αμάλια Μπέννετ
Video, Χρήστος Δήμας
Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Νάξου & το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
Πέμπτη 11/8

Ώρα 20:00
Γιατί φυσάει ο άνεμος;
Παράσταση κουκλοθέατρου με ζωντανή μουσική και τραγούδια, με αφορμή ένα λευκαδίτικο παραμύθι.
Προσαρμογή κειμένων, σκηνοθεσία: Ομάδα ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ.
Αφήγηση-κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας
Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη
Σάββατο 13/8

Ώρα 21:30 – Μουσική βραδιά με πανσέληνο στο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια
Οι φωνές της πόλης
Η Μάνια Παπαδημητρίου (αφήγηση, τραγούδι) και ο Κώστας Βόμβολος (πλήκτρα, ηλεκτρονικά, φωνή, ) ερμηνεύουν τραγούδια και κείμενα γραμμένα για πόλεις υπαρκτές ή φανταστικές.
Αποσπάσματα  από τις «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, τις «Φωνές του Μαρακές» του Ελίας Κανέτι, συνδιαλέγονται με  τραγούδια των Ζακ Μπρελ, Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Λου Ρηντ, Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη κ.α.
Σε συνεργασία με την ΚΑ’ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τρίτη 16/8

Ώρα 21:30
Μαράν Αθά
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών δίνει υπόσταση σε όλα τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται.
Θεατρική διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα.
Σκηνοθεσία : Δήμος Αβδελιώδης.
Μουσική : Βαγγέλης Γιαννάκης.
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Πασσαλή
Παρασκευή 19/8

Ώρα 21:30
CamilleClaudel: το κύμα της τρέλας
Το κείμενο ιχνηλατεί τη συντριβή της γυναίκας-δημιουργού με τη θριαμβευτική δύναμη σε μια εποχή έντονα συντηρητική, που κυριαρχείται από κοινωνικές ανακατατάξεις και ανδροκρατούμενες αντιλήψεις. Η Camille Claudel συνθλίβεται ανάμεσα στο φιλόδοξο αδελφό της, συγγραφέα Paul Claudel και τον πληθωρικό δημιουργό, δάσκαλο και εραστή της August Rodin.
Ερμηνεύει η Λυδία Φωτοπούλου
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία, Στέλιος Κρασανάκης
Μετάφραση, Ρούλα Τσιτούρη
Σκηνικά-κουστούμια Ντόρα Λελούδα
Βίντεο, Χρήστος Δήμας
Επιμέλεια κίνησης, Αμάλια Μπέννετ
26-29/8

Σεμινάριο Δραματοθεραπείας (26-29/8) με τον Robert Landy, Καθηγητή Drama therapy, στο New York University


Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον Πύργο Μπαζαίου, εκτός από τη μουσική παράσταση
το Σάββατο 13/8, που πραγματοποιείται στο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια.

Τιμές Εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις 20 € και 15 € (φοιτητικό). Για την παιδική παράσταση «Γιατί φυσάει ο άνεμος» στις 11/8, γενική είσοδος 10 €.

Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου

  • Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός. Τηλ. 22850 31402
  • Naxos Tourist Information, λιμάνι Χώρας Νάξου. Τηλ. 22850 25480
  • Cafe Citron, παραλία Χώρας Νάξου. Τηλ. 22850 22227
  • Αποστακτήριο Βαλληνδρά, Χαλκί. Τηλ. 22850 31220
Διοργάνωση:
ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός
Πρατίνου 72, 116 34 Αθήνα
210 6970656 & 6937 167129
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης Τ.6934581624
E-mail: aeongr@otenet.gr
www.naxosfestival.gr


Πύργος Μπαζαίου
12o χλμ. οδού Χώρα Νάξου – Αγιασσός
Τηλ. 22850 31402
www.bazeostower.gr


Ιερό του Διονύσου στα Ύρια3χλμ.
από τη Χώρα Νάξου προς τον
Αγ. Αρσένιο

Με τη συνεργασία:


Με την υποστήριξη:


ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Χορηγοί:


Χορηγοί Επικοινωνίας:


Χορηγός φιλοξενίας: