ENGLISH
 
     
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2007


21 Ιουλίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2007

«Από τα κυκλαδικά ειδώλια στα αερόπλαστα του μέλλοντος»
Στον  Πύργο Μπαζαίου από 21 Ιουλίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2007, καθημερινά 10:00 – 17:00

Με έναυσμα τα μαρμαρόγλυπτα του Κυκλαδικού πολιτισμού, σύγχρονα έργα του Γερμανού γλύπτη Ingbert Brunk και μελλοντολογικά αερόπλαστα του καινοτόμου καλλιτέχνη Ιωάννη Μιχαλούδη, συνθέτουν την πρωτότυπη έκθεση, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2007.
Μέσα από την συνδυασμένη παρουσίαση των έργων αναδύεται η αστείρευτη επιρροή, που ασκεί η διαχρονική αισθητική του Κυκλαδικού Πολιτισμού στη σύγχρονη Τέχνη, χωρίς να λησμονείται ότι η σύνθετη σημασία των αρχαίων αντικειμένων, η λειτουργία και ο συμβολισμός τους τα διαφοροποιεί από τα έργα τέχνης με τη σύγχρονη έννοια.
Έκθεση ιδιαίτερης αισθητικής αντίληψης, φιλοξενείται σ’ ένα χώρο πρόσφορο να αγκαλιάσει τoν αναστοχασμό του εγχειρήματος και να μετατρέψει τη θέασή του σε μοναδική εμπειρία.
Επιμέλεια Έκθεσης: Μάριος Βαζαίος, με την ευγενική συμβολή της Ιστορικού Τέχνης Κατερίνας Κοσκινά - Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, Αρχαιολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Χορηγός: ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με την υποστήριξη των:
Αφοί Καρποντίνη - Ναξιακά Μάρμαρα O.E.
ΥΙΟΙ ΚΟΝΤΟΠΙΔΗ Ι. - Ναξιακά Μάρμαρα O.E.


Παρασκευή 20 Ιουλίου 20:30

Εγκαίνια της έκθεσης από την Πρύτανη κ. Ελένη Αρβελέρ, η οποία θα μιλήσει με θέμα «Η Νάξος στον κόσμο των Κυκλάδων».

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ Νάξου για 7η συνεχή χρονιά διαμορφώνει την φυσιογνωμία του, παρουσιάζοντας το πιο αντιπροσωπευτικό μέχρι τώρα πρόγραμμά του.
Ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, που συνάδει με τις αισθητικές και ιδεολογικές επιταγές του καιρού μας, αναζητώντας πάντα το ανάλογο σε σχέση με τον τόπο και το χρόνο. Bella ciao, la Strada, Senso, Lucino Visconti, Federico Fellini, Italo Calvino, Luigi Pirandello, canzonetta, tarantella, opera, terra ca nun senti, Nino Rota, ακούσματα, όροι και ονόματα χαρακτηριστικά

Ιταλικά, που αντιπροσωπεύουν την Ιταλική κουλτούρα και έχουν γνωρίσει διεθνή αποδοχή.
Η εμβέλειά τους φτάνει εφέτος στις Κυκλάδες, στη Νάξο, στον Πύργο του Μπαζαίου, υπενθυμίζοντας ένα ιστορικό γεγονός*, αναπλαισιώνοντάς το πολιτιστικά.
Οχτακόσια χρόνια από τη δημιουργία του Δουκάτου της Νάξου ή διαφορετικά από την εγκατάσταση των Ενετών το 1207 στις Κυκλάδες, η επέτειος δίνει την αφορμή στην ετήσια πολιτιστική γιορτή του νησιού, να αφήσει τον Ιταλικό αέρα της Τέχνης να διαπνεύσει τις εκδηλώσεις στη κατεύθυνση μίας αμφίδρομης επιρροής, η οποία εκφράζει άλλωστε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα κάθε σύγχρονης κοινωνίας.

Στέλιος Κρασανάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

*Καθώς τον 13ο αιώνα η συνοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δοκιμάζεται από την ανερχόμενη ισχύ της θαλασσοκράτειρας Βενετίας και τις Σταυροφορίες, οι Ενετοί επωφελούνται το 1207 για να κατακτήσουν τις Κυκλάδες και να ιδρύσουν ένα νησιωτικό κρατίδιο στα πρότυπα της Φεουδαρχικής Ευρώπης του Μεσαίωνα.
Το Δουκάτο της Νάξου ή του Αρχιπελάγους θα παραμείνει αυτόνομο για τριακόσια πενήντα χρόνια πριν περάσει στην υποτέλεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο απόηχός του όμως θα συνεχίσει να επιδρά στην εξέλιξη της νησιωτικής κοινωνίας


Σάββατο 28 Ιουλίου

Ώρα: 21.30
Bella ciao” Συναυλία με το μουσικό σύνολο Carousel

Η Μεσόγειος, η θάλασσα που ενώνει λαούς και πολιτισμούς είναι  η πηγή έμπνευσης των Carousel. Ταξιδεύουν στην ευρωπαϊκή μεριά της με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από την Ιταλία (καντσονέτες, ταραντέλες, παραδοσιακά, ελληνόφωνα κ.ά.), Πορτογαλία, Ισπανία, Κορσική αλλά και τραγούδια των  N.Rota και  N. Piovani.
Φαίνη Νούσια , τραγούδι – κρουστά * Μαριαλένα Σπίνουλα, τραγούδι – κρουστά * Μάκης Παπαγαβριήλ, τραγούδι - κρουστά – κιθάρα * Γιάννης Αλυγιζάκης, κιθάρα * Γιάννης Γεωργαντέλης, ακορντεόν.
Δευτέρα 30 Ιουλίου

Ώρα: 21.30
Tζελσομίνα” της Pierrette Dypoyet, Ερμηνεύει: η Όλια Λαζαρίδου

(Ελεύθερη προσαρμογή της ταινίας του Federico Fellini, LaStrada)

Προσαρμογή Όλια Λαζαρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου – Σκηνικά - Κοστούμια: Σωκράτης Σωκράτους - Μουσική: K. Βήτα.
Το Φεστιβάλ Αθηνών ταξιδεύει στη Νάξο με μια αγαπημένη παράσταση. Η Όλια Λαζαρίδου ερμηνεύει την Τζελσομίνα, την ηρωίδα του επώνυμου κειμένου, που βασίζεται στην περίφημη LaStrada και γράφτηκε με τη συνεργασία του Φεντερίκο Φελλίνι και της Τζουλιέττα Μασίνα. Μια περιπλανώμενη ψυχή, περνάει τράνζιτο μέσα στη ζωή, γνωρίζει τους ανθρώπους, την αγάπη, το καλό και το κακό. Με αναφορές στην ταινία και στο «όνειρο του τσίρκου» η παράσταση είναι κυρίως μια παραμυθένια παραβολή οικεία τόσο στους μεγάλους, όσο και στους μικρούς θεατές.
Σάββατο 4 Αυγούστου

Ώρα: 21.30
Terra ca nun senti Συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico

Η Σαβίνα Γιαννάτου, η κυριότερη εκπρόσωπος της ethnic μουσικής στην Ελλάδα έχει καταφέρει να μαγέψει με την ερμηνεία και την παρουσία της το κοινό όλων των χωρών που επισκέπτεται, από την Ευρώπη έως την Αμερική

Στη συναυλία της παρουσιάζονται επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου με επίκεντρο την Ιταλία, σε σύγχρονες και ευρηματικές ενορχηστρώσεις και εκτελέσεις από τους κορυφαίους μουσικούς που τη συνοδεύουν: Κωνσταντίνος Βόμβολος, κανονάκι, ακορντεόν, ταμπουρά – Κωνσταντίνος Θεοδώρου, κρουστά – Μιχάλης Σιγανίδης, κοντραμπάσο – Χαρίλαος Λαμπράκης, νέι, φλογέρα.
Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Αυγούστου

Ώρα: 21.30
“Οι αόρατες πόλεις” του I. Calvino

Θεατρική παράσταση βασισμένη στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο και στα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο με αναφορές στη Βενετία.  
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τιμπλαλέξη. Στο ρόλο του αφηγητή-Μάρκο Πόλο η Εύα Κουκούτση.  Παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου.
Κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, ο Ενετός έμπορος Μάρκο Πόλο βρίσκεται στην Ασία και καταλήγει να υπηρετεί τον αυτοκράτορα των Ταρτάρων Κουμπλάι Χαν για 17 ολόκληρα χρόνια. Ως «ανιχνευτής» της αχανούς αυτοκρατορίας του Μεγάλου Χαν, καλείται συνεχώς να αφηγείται στον αυτοκράτορα ιστορίες από τις πόλεις που επισκέπτεται στις τέσσερις γωνιές της Ασίας. Όταν επιστρέφει στη Βενετία, ο Μάρκο ανακαλύπτει πως αδυνατεί να πάψει να αφηγείται. Τώρα, στον αρχικό όγκο των ταξιδιωτικών του ιστοριών προστίθενται σκέψεις, εντυπώσεις, ιδέες που το πέρασμα του χρόνου έχει εγγράψει αναπόφευκτα στο ίδιο του το είναι. Οι «πόλεις» του εξαϋλώνονται και αποκτούν μια αλληγορική διάσταση, ωσάν ο Μάρκο να θέλει να κοινωνήσει το απόσταγμα των εμπειριών του.  Οι πόλεις του έχουν γίνει πλέον «αόρατες» γιατί οι αφηγήσεις του περιγράφουν  λειτουργίες, μηχανισμούς και καταστάσεις της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Πρόκειται για ένα θεατρικό ταξίδι στις πόλεις του ονείρου με σύγχρονη φόρμα (αυτοσχεδιασμός, μουσική, χορός).
«Αόρατες Πόλεις» μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου. Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Πέμπτη 9 Αυγούστου

Ώρα: 20.00
“Ο Μάρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις”

Προσαρμογή της προηγούμενης παράστασης για τους μικρούς μας φίλους. Ένα παιχνίδι με μουσική, θέατρο και ζωγραφική, που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή, την φαντασία και τη δράση των παιδιών.
Παρασκευή 10 Αυγούστου

Ώρα: 21.30
“Μπαρόκ: Ιταλικό πάθος” Ρεσιτάλ με τη Σόνια Θεοδωρίδου, σε ερωτικές άριες του 17ου αιώνα. Στο πιάνο : ο Νίκος Τσαλίκης.

Η Σόνια Θεοδωρίδου σοπράνο με διεθνή παρουσία, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει το ρεπορτόριό της και με άλλα μουσικά είδη.
Οι Άριες Αντίκες είναι άριες του 17ου αιώνα, μιας εποχής που διακρίνεται από τον αισθησιασμό της μουσικής πολυμορφίας και του ερωτικού πάθους. Στο ρεσιτάλ αυτό παρουσιάζεται ένα απάνθισμα από άριες των: Scarlatti, Vivaldi, Giordani, Pergolesi, Paisiello, Caccini, Carrissimi κ.ά. που ακούγονται σε έναν αυθεντικό χώρο του 17ου αιώνα, όπως είναι ο Πύργος Μπαζαίου.
Κυριακή 12 & Δευτέρα 13 Αυγούστου

Ώρα: 21.30
«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, Ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη
Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης – Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πατσας -Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου, πρώτη παρουσίαση.

To φεστιβάλ ανέθεσε στον Δ. Δημητριαδη πριν αρκετά χρόνια, την συγγραφή ενός έργου βασισμένου στην νουβέλα του Camillo Boito “Senso” και την ομώνυμη ταινία του Lucino Visconti.Ο Δ. Δημητριάδης ολοκλήρωσε πρόσφατα τον θεατρικό μονόλογο “Insenso” διατηρώντας τους βασικούς χαρακτήρες, την βενετσιάνα κόμισα Λίβια Σερπιέρι και τον Αυστριακό αξιωματικό Φράντς Μάλλερ. Αναφέρεται στα προσφιλή του θέματα όπως εκείνα της ταυτότητας, της χώρας, του σώματος και μέσα από την περιπέτεια του λόγου, παρακολουθεί τη διαδρομή της ηρωίδας από το 1866 μέχρι σήμερα, την συνάντηση της  προσωπικής της ιστορίας με την ιστορία της πατρίδος της, την μετουσίωση της στην ίδια την Ιστορία. Ο χρόνος είναι άχρονος και η προδοσία αθάνατη,  όπως ακριβώς και η ηρωίδα μας, ένα ιδεολογικό βαμπίρ που με την μορφή της Ρούλας Πατεράκη, ακροβατεί ανάμεσα στον ερωτικό πόνο και την πτώση της τάξης της.Ας υποδεχτούμε την κόμισα Λίβια Σερπιέρι, που με ανατιναγμένο το μυαλό από τις «ατομικές βόμβες» της και ψυχικό σθένος καταρρακωμένο, επιλέγει τον Πύργο Μπαζαίου για τις καλοκαιρινές της διακοπές, πριν τον Αθηναϊκό θεατρικό της χειμώνα.
Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου.
Σάββατο 18 Αυγούστου

Ώρα 21.30
«Έξη πρόσωπα αναζητούν τον κύριο Πιραντέλλο»

Βασισμένο στα θεατρικά έργα του Luigi Pirandello «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» και «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Δραματουργική επεξεργασία: Lorenzo Amato - Σκηνοθετούν και παίζουν τα μέλη της ομάδας Drama-therapy «ΑΙΩΝ».
Η Παράσταση εντάσσεται στο είδος Devised theatre (θέατρο της επινόησης). Πρόκειται για μια συλλογική διαδικασία που αξιοποιεί την δυναμική της ομάδας και δίνει την ευκαιρία στα μέλη της, ηθοποιούς-performer, να εκφράσουν σωματικά και να εξερευνήσουν πειραματικά ένα συγκεκριμένο θέμα με υποκειμενικά θεατρικά εργαλεία.
Θέμα της συγκεκριμένης παράστασης είναι η ίδια η τέχνη του θεάτρου και η σχέση των ρόλων με την καθημερινή ζωή. Αφετηρία αποτελούν τα κείμενα του L.Pirandello, με στόχο την θεατρική γιορτή και το παιχνίδι των ρόλων από ένα σύνολο που το γνωρίζει καλά, όπως είναι η ομάδα Drama-therapy «ΑΙΩΝ».

Αφιέρωμα στο ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (1883-1957) με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από το θάνατό του.

(Ο μεγάλος συγγραφέας, συνέδεσε το όνομά του με το νησί, ως τελειόφοιτος της Εμπορικής Σχολής της Χώρας Νάξου).
Δευτέρα 20 Αυγούστου

Δευτέρα 20 Αυγούστου - «Μαργούνος, περιβόλι Φυσιολατρικών και Πολιτιστικών Δρωμένων» στις Εγκαρές - Ώρα 20.30
Μουσική-λογοτεχνική βραδιά. Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκι, σε στοίχους Γεράσιμου Σταύρου βασισμένους στο ομώνυμο έργο του Ν. Καζαντζάκη. Η ηθοποιός Αλέκα Παϊζη διαβάζει αποσπάσματα από έργα του Ν. Καζαντζάκη. Στο πιάνο: η Ιρίνα Βαλεντίνοβα. Εισήγηση «Ο Ν. Καζαντζάκης και το θέαμα» - επιλογή κειμένων: Κυριακή Πετράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη. Επιμέλεια: Στέλιος Κρασανάκης.
Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου. Διοργάνωση: ΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ - σε συνεργασία με τη ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ - με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ.


Διάθεση εισιτηρίων

  • Πύργος Μπαζαίου 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός Τηλ. 22850 31402
  • Cafe Citron, παραλία Χώρας, τηλ. 22850 22227
  • Αποστακτήριο Βαλληνδρά, Χαλκί, τηλ. 22850 31220

Διοργάνωση Φεστιβάλ Νάξου 2007: ΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, σε συνεργασία με το ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, τη ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
Με την υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , και του ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος

Χορηγοί: AMSTEL, BLUE STAR FERRIES, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣ
Χορηγός επικοινωνίας: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FM, KOSMOS 93,6

Όλες οι πολιτιστικές δράσεις φιλοξενούνται στον Πύργο Μπαζαίου πλην του αφιερώματος στο Ν. Καζαντζάκη, το οποίο φιλοξενείται στο Κτήμα Μαργούνος στις Εγκαρές.

Ευχαριστούμε την κ. Θέκλα Κίζη και τον κ. Λεονάρντο Χατζηανδρέου για την ευγενική παραχώρηση του κτήματος